utorok 23. septembra 2008

Znova v BA

Nové školstvo sa začalo a ja som znova v Bratislave. Keď som tu išiel vo vlaku v nedeľu, tak som prišiel na to, že asi prvýkrát som si nehovoril, že boli krátke prázdniny. Strašne sa teším, že boli také aké boli a Boh si ich v mojom živote veľmi používal a učil ma toho strašne veľa. Proste bolo to super. A do BA sa mi išlo dosť ťažko. Mi to chvíľu pripadalo, ako keby som prišiel z nejakého ideálneho sveta, lebo vlastne celý čas som strávil medzi kresťanmi a zrazu som sa ocitol v realite :) Ale Boh na mne veľa pracoval počas 4 mesiacov prázdnin a viem, že s Ním dokážem byť dobrým príkladom a svedkom Ježiša na intráku, v škole a všade. A v tom sa mi Boh aj tak ukazuje teraz a je to pre mňa veľmi povzbudzujúce, keď vidím, že si ma takto používa (najmä, keď sa mi tu na začiatku veľmi nechce byť, tak môžem vidieť zmysel, prečo som tu). Ľudia sa ma pýtajú, čo som robil cez prázdniny a tak im môžem hovoriť aspoň chvíľu o veciach, ktoré sú pre nich asi trochu čudné :)
Tak sa teším na to, čo má Boh pre mňa ďalej pripravené a na ďalšiu službu už asi aj v novom zbore tu v Bratislave...

piatok 13. júna 2008

Keď dakedy...

Keď dakedy pojdete na juh do Ameriky, ta pozerajte Cartoon Network a trénujte prízvuk, aby ste rozumeli. Ja som to veľmi nerobil... ale zlepšuje sa to :) Najlepšie keď pozriete toho psíka Courage a keď budete počuť toho dedka, ta to je presne ono...

pondelok 9. júna 2008

Také info...

Možno niektorí ste videli tu fotku, čo sú šiesti chalani v posteli, tak len som chcel ukázať výsledok :)



A ináč, keby ste ešte nevedeli, tak fotky sú presne tu a to, čo sa deje na projekte píšem zas presne tu :)

pondelok 2. júna 2008

Cesta do Gatlinburgu

Tak uz som v Gatlinburgu. Cesta bola fajn, nemal som velke problemy. Vo Viedni som sa este s nasimi zrobil check-in a tam mi vsetko vysvetlili, ze co mam robit. Trochu problem bol v tom, ze v Chicagu som musel si sam zobrat kufor a zrobit check-in este raz, nedalo sa, aby som isiel bez toho. Tak som si este vo Viedni na letisku v Starbugs dal kavu a zemlu, ze ranajky a isiel do lietadla. Tam sme sice dostali tiez ranajky, ale to take male... :) Ta potom sme pristali vo Frankfurte a tam som mal 4 hodiny cas, tak som sa nudil dost. Frankfurt je fest velke letisko, ale sufix oproti chicagu (ja si myslim) Som sa trochu obaval, ze jak to sithnem tam, lebo este sme aj kusa meskali - pre pocasie sme odleteli z Frankfurtu az neskor. Nakoniec som mal len hodinu na prestup so vsetkym, ale uz v lietadle nam hovorili, ze co robit ked pristaneme, tak som zhruba vedel. Inak fest velke lietadlo bolo ... 10 ludi v jednej rade uf uf. Tak sme pristali, ja som rychlo sickych poobehoval bo hodka to fest malo na sicko. Som musel prejst cez este jednu kontrolu, kde sa ma pytali, co budem robit a tak (take jak na vizach) a potom si najst kufor a prest vlakom na iny terminal, zrobit check in a ist cez security check este raz...uf. Ale dobre to bolo nakoniec, lebo ti zamestnanci si furt kukli letenku a videli, ze mam malo casu, tak isli aj so mnou dakedy, proste robili vsetko, aby som to mohol stihnut a stihol som :) A potom z takeho biig lietadla som nastupil do takeho trapaku maleho, pomaly som sa tam ani nezmestil na vysku :) No a ked som bol uz v Knoxville, tak jasne, ze nemohlo byt vsetko uplne ok, tak mi neprisla batozina. Nebol som sam, tak to nebolo az take zle :) bolo, ale lepsie ked viacerym furt. Povedali mi, ze len ostala v Chicagu, ze pride uz vecer, no prisla vecer, ale az na dalsi den :) Inak vcera som nespal 25 hodin.
Uz som ochutnal root bear - co vobec neni pivo, skorej taka kofola so zuvackou, ale dobre celkom. A taki stari typkovia maju super prizvuk - taky tipicky americky jak z Cartoon network, fest mi je to smiesne. Inac ludia su tu super, staraju sa o sicko. Som dneska bol na izbe, ostatni niekam isli a prisla upratovacka, tak som sa s nou rozpraval, sranda. som jej rozpraval, ze sa mi stratil kufor a tak, ze co a tak sa pytala ... sranda. Su tu aj ludia, co boli na Slovensku v KE, hovorili, ze im musil obnovit Slovencinu :) Tak sa budem snazit.
Byvame super. To su vlastne take apartmany, skoro byt by som povedal, ze mame :) Velke to je fest. Ako, to je hotel, abo co a jeden apartman ma dve spalne, kupelne, kuchynu a v podstate aj obyvacku a pekne to je. Je tu aj net - wifi, ale slaby signal, tak neviem, hovorili, ze to zlepsia. Z letiska sme isli asi hodinu sem a je tu fajn.
A ked mi teraz prisiel kufor, som zistil, ze jake super je ked si mam s cim umyt zuby, ked mozem byt napojeny na elektrinu :)
Inac este obchody su tu same dristy komercne turisticke, ale normalny obchod sos mliekom a cerealiami ee, aspon som este nanasiel :)
Foto

štvrtok 1. mája 2008

Shotdown!!!


Môžeš vydržať jeden deň bez počítača? shutdownday.org

utorok 29. apríla 2008

Semester končí

Semester nám končí. Celkom funny čas. So Študentským hlasom sme uzavreli rok, hodnotili. Mali sme posledné skupinky... Ja som zhodnotil tiež a keď som rozmýšľal nad tým, že čo sa zmenilo tento rok pre mňa tak bolo to veľa vecí, ale dajú sa zhrnúť do tejto jednej.

Naučil som sa dôverovať Bohu a robiť pre Neho veci bez toho, aby som mal istotu, ako to dopadne.
Proste, neviem, aké sú Jeho plány, niekedy sú iné ako mám ja. Ale Jeho plány sú the best a ja ich chcem nasledovať.
Keby mi povedali ešte minulý rok, pôjdeš do Ameriky, budeš musieť urobiť osem skúšok za necelé 4 týždne, budeš hovoriť svedectvo a iné veci ľuďom na akciách..., no nebol by som s tým veľmi ok. Ale Boh na mne celý rok postupne pracoval, musel som prejsť cez rôzne skúšky a prišiel som na to, že Boh si ma privedie tam, kde chce, aj keď ja sa snažím robiť niečo iné, lebo On ma chce mať na inom mieste a že jednoducho mu môžem dôverovať a že On sa postará o to, čo potrebujem a fakt to tak bolo celý čas. A preto viem, že s Bohom môžem robiť veci, s ktorými nie som veľmi ok, ale On ma prevedie.
Teraz robím už skúšky a celkom to ide a s Bohom je to naozaj úplne iné, lebo viem, že On je pri mne ako zasľúbil. A smejem sa na tom, jak sa ostatní trápia s ťahákmi :)

streda 9. apríla 2008

Update

Už som tu dosť dlho nič nenapísal, takže malý update.
O školstve nebudem, bo to poraženstvo... :)

Asi najväčšia vec v tomto čase pre mňa je príprava na cestu do USA. Neviem, či všetci viete, tak poviem. V Bratislave som zapojený do služby v Študentskom hlase pre Krista a idem na letný misijný projekt do Gantlinburgu, Tennessee na dva mesiace. Bude to super príležitosť pre mňa rásť viacej vo viere, naberať skúsenosti v službe, v evanjelizácii, budeme mať skupinky, Bible studies, ... Teraz musím vybavovať plno vecí, aby som tam mohol ísť - víza, získať si finančnú podporu. Nie je to ľahké a chcel som si potom aj nájsť prácu po projekte a nejak sa mi v tom nedarí, tak možno sa vrátim domov potom :)

Tak sa môžete modliť za to, aby mohol ísť na projekt, vybavil víza, zohnal potrebnú podporu (nie je to málo) a nech sa deje Božia vôľa v tom, či si nájdem prácu, alebo nie a nech robí veľké veci na projekte s nami a aj s ľuďmi, s ktorými sa budeme stretávať.

streda 12. marca 2008

Modlitebná skupinka

Každý utorok máme modlitebnú skupinku a včera som ju viedol ja. Prišlo aj pár Američanov z Texasu, ktorí tu prišli na týždeň alebo dva. Bolo to super, hlavne keď sa ma Tomáš spýtal, či by som to mohol celé viesť po anglicky, aby sa nemuselo prekladať. A akurát dnes som na to myslel, že sa toto môže stať :) Tak trochu mi bolo aj smiešno. Veľká výzva...tak som si povedal, že keď Boh to odo mňa chce, tak do toho idem a bolo to super. Aspoň som si vyskúšal, že ako to bude, keď pôjdem na projekt v lete do USA :)
Som povzbudený ako Boh koná v mojom živote a dáva mi rôzne výzvy a veci, ktoré som ešte nerobil, dáva mi nové skúsenosti...

Najlepší bol záver. Modlili sme sa a Tomáš mi šepká, že už by som to mal ukončiť. Ta som sa ho pýtal, že jak...Tomáš asi chcel niečo pekné...mňa napadlo: Amen (možno tu to nevyzerá smiešne, ale tam to bolo fest :))

utorok 11. marca 2008

Polievka

Dnes bola na obed najväčší postrach zo všetkých polievok - špenátová s vajcom. Už od detstva ma to strašilo, naposledy som to bol nanútený jesť na základnej. Ale nejako som to zvládol so zapchatým nosom, som na seba hrdý :)

pondelok 10. marca 2008

Návšteva z Čiech

Tento víkend prišli do Bratislavy naši spolužiaci z GJAR - Igor, Slávka a Maťo. Bol to krásny víkend. Mali sme super čas. Hrali sme kalčeto, Settlers a v sobotu sme boli na Devíne. Dali sme si slovanské mená :) Môžeme poslať našej slovenčinárke, porobili sme super fotky, popozerali sme si asymetrický Bratislavský hrad... Aj môj privát poslúžil - spali sme u mňa. Celý čas sme mali veľa srandy, tak veľa som sa už dlho nenasmial :)
Bol to fakt super čas, som veľmi rád, že tu traja moji veľmi dobrí kamaráti mohli byť ...


Foto

štvrtok 6. marca 2008

Rozhodnutie

Igor a Slávka ma ešte minulý rok zavolali, či by som nešiel s nimi do USA na leto. Všetko sme dohodli, začali sme vybavovať veci, a nedávno som dostal so Študentského hlasu dostal možnosť ísť na projekt do Gatlinburgu. Veľmi by som tam chcel ísť, bolo by to super byť na projekte s inými kresťanmi a robiť službu aj tam.
Na druhej strane chcem byť aj s Igorom a Slávkou, ale stále neviem, či by mohli pracovať v Gatlinburgu. A tak uvažujem, či ísť na projekt alebo nie.
Rozmýšľal som, čo ma Boh chce týmto naučiť - možno zobrať na seba zodpovednosť za to rozhodnutie (aj keď neviem, ako to dopadne), dôverovať Bohu, nech On urobí, čo On potrebuje... ešte pár dní máme, aby sme Igorovi a Slávke našli tam prácu.

Prosím, modlite sa za moje správne rozhodnutie, nech si to Boh použije pre svoje plány...

Prosím, modlite sa za skupinku...

V týchto dňoch ma Boh veľa učí. Niekedy mám pocit, že je toho dosť, ale som rád, že môžem rásť a prekonávať výzvy, ktoré mám, aby som sa mohol posunúť ďalej a robiť to, čo On chce, aby som robil.
Boh nám dal teraz víziu robiť skupinku pre niekoľko chalanov. Začali sme pripravovať úvodnú skupinku. Včera som si začal uvedomovať, že aká vážna vec to je, že môžeme niekomu z nich zmeniť život úplne od základov. Je to super, že Boh nám dáva také veľké veci, aby sme robili. To ma tak povzbudzuje, že ako to dopadne, lebo Boh chce, aby sme robili tieto veci a On nás povedie a hocičo sa tam bude diať, On si to vie použiť na svoju slávu.

Tak vás chcem poprosiť o modlitby za tie prvé skupinky, aby prišli tí chalani, ktorých Boh chce, aby prišli, aby mali otvorené srdcia a mysle, aby sa ich Duch Svätý mohol dotknúť. Aby mali otázky, na ktoré budú chcieť hľadať odpovede a aby sme s nimi nadviazali silné vzťahy... a nech všetko, čo tam bude nech je od Boha, nech nič nerobíme so svojich síl, ale v mene Ježiša... lebo len tak to má význam

Čo sa udialo v poslednom čase a tak...

Minulý týždeň a víkend bol zaujímavý a celkovo teraz je všetko taká výzva.
Minulý štvrtok sme sa robili znova stretnutie pre študentov, lebo prišiel kanadský hokejový tím Athletes in Action a ich tréner mal potom slovo tam. Bol to Rayen Walter. On hral hokej vtedy keď Peter Šťastný hral, bol kapitán Washingtonu a vyhral Stanley Cup. Bolo super ho počúvať, jeho svedectvo. Držal som aj jeho víťazný prsteň :) Vyzerajú parádne, majú štýl :) By som tu dal aj foto, ale ešte som sa k nemu stále nedostal.
Cez víkend som bol v Prahe, Peťo (brat) mal narodky, tak sme oslávili. Ide si kúpiť kolieskové korčule, tak sme mu so sestrou kúpili chrániče :) Stretol som sa aj s Igorom a Slávkou, pokecali sme o USA a potom sme boli u Dana J a hrali Settlers. Celý ten čas bol super.
Tento týžeň som mal trochu chaos s časom. Treba robiť seminárku, projekt, ... môžete sa modliť, aby som stíhal všetko, čo treba - školstvo, služba, ...

Foto z víkendu

piatok 22. februára 2008

Trunaj a after party

V utorok sme ako Študentský hlas pre Krista a Athletes in Action organizovali športový turnaj pre študentov vo futbale a basketbale. Na basketbal prišlo síce málo ľudí (vlastne len jeden), ale aj tak sme si dobre zahrali...aspoň sme hrali celý čas :) Veľa chalanov prišlo na futbal. Bola fun, spoznali sme veľa nových ľudí. Dnes sme robili after party pre tých, čo boli na turnaji, mali sme aj žrebovanie o fakt super ceny, ale nastalo možno také sklamanie, prišli len 4 chalani. Čakali sme, že ich príde o dosť viac, ale možno to tak malo byť. Možno sme urobili chybu niekde my, a možno Boh chcel, aby prišli len práve títo štyria. Ale verím tomu, že aj tak to malo význam. Bol to pre mňa veľmi povzbudzujúci čas, stretol som sa s kamarátmi, čo som ich už dlhší čas nevidel a teším sa, že tí štyria chalani boli celkom aj otvorení aj pre skupinku, keď sme ich oslovili. Na after party Tomáš hovoril svoje svedectvo, veľmi super to bolo a Dough mal tiež výborné slovo, verím, že to oslovilo. Ja som propagoval Campfest, tak hádam pôjdu :) Maťo bol super MC. Tak by som chcel poďakovať všetkým, čo do toho niečo, hocičo, vložili a hlavne Bohu, nášmu Pánovi, že nám dal takú možnosť podieľať sa na Jeho pláne a že môžeme byť prítomní pri toľkých zázrakoch, čo On koná...

utorok 12. februára 2008

... pokračovanie

29 Preto ani vy nehľadajte, čo budete jesť a čo piť, ani sa tým neumárajte, 30 lebo to všetko hľadajú národy tohto sveta, a váš Otec vie, že to potrebujete.

A On sa fakt stará. Potreboval som v škole plno vecí vybaviť. Jedna z tých vecí bola zohnať potvrdenie od profesora, čo ma učil minulý rok angličtinu a jeho som ani raz nevidel mimo hodiny. Za celé dva roky som ho nestretol a včera som nenašiel ani jeho miestnosť. A dnes som ho prvýkrát stretol na chodbe a dokonca mi povedal, že kde má kabinet a neviem, či sa presťahoval, alebo čo, ale tam som včera pozeral :) Napísal mi to hodnotenie, čo mi treba, aby som mohol ísť do USA na leto a podarilo sa mi vybaviť aj všetky ostatné veci.
Takže, postaral sa...

Víkend na Drienici


Posledný víkend pred začiatkom semestra (ináč, som len dva dni v škole a zisťujem, že je stále komplikovanejší a komplikovanejší a nemám z neho dobrý pocit) som strávil s Danom a Dominikou na duchovnej obnove na Drienici. Boli tam aj iní ľudia, ale s nimi som trávil najviac času.
Bol to super víkend. Skoro dva dni sme rozoberali Lk 12:22-34. Mňa to veľmi povzbudilo, keď som čítal, že Boh sa o mňa naozaj stará a keby On nechcel, že by som bol na tomto svete a keby On nechcel, aby som robil tie veci, ktoré mám robiť, tak by všetko bolo úplne inak. Asi najlepšia veta z toho celého je

29 Preto ani vy nehľadajte, čo budete jesť a čo piť, ani sa tým neumárajte, 30 lebo to všetko hľadajú národy tohto sveta, a váš Otec vie, že to potrebujete.

To mi hovorí, že Boh sa o mňa chce starať a ja sa naozaj nemusím strachovať o to, čo ako dopadne, ale sa spoliehať na Neho, lebo Ježiš povedal, že ak niečo potrebujem, Boh to vie a On sa o to postará. A keď sa nemusím starať o tieto veci, môžem sa sústrediť na iné, na iných ľudí, na službu, na Božie veci.

Som aj veľmi rád, že som tam mohol stráviť čas s Danom. Bolo super sa spolu rozprávať. A keď sme sa vracali domov, sme my traja išli pešo z Drienice do Sabinova, lebo bol plný autobus a mali sme naozaj super rozhovor o odpustení hriechov a o tom kto pôjde no neba. Je to dosť náročná téma a som povzbudení, ako to Dano s Dominikou brali.

streda 30. januára 2008

Nechať to na Boha

Viktor a ja teraz pracujeme na pozvánke na small group. Chceme pozvať ľudí, aby sa zapojili do skupiniek a mohli sme tak vytvoriť spoločenstvo a spolu objavovať a spoznávať Boha. Rozmýšľal som, že čo by tam malo byť a ako by to malo vyzerať, aby to naozaj ľudí zaujalo a už pár dní som bol totálne zaseknutý, lebo som nevedel, že čo s tým. Niečo som zrobil, ale nevedel som ako ďalej. Dnes som sa rozprával s Viktorom, či s tým. On mi na to povedal jednu super vec:

neboj. ty sa teraz iba modli. teraz rada je na mne. cakaj na moj email.
Uvedomil som si, že to bolo veľmi o mne, to, čo som ja chcel urobiť, z vlastných schopností a už som sa nevedel pohnúť. A chce od nás Boh presne toto, spoliehať sa na Neho. Proste, keď nevieš, čo ďalej...neboj. Ty sa teraz iba modli, teraz rada je na mne, ukážem ti, čo robiť.

pondelok 28. januára 2008

Frydlant, Lysa hora, Igorova 21


Tento víkend sme ja, Igor a Dano J boli na víkend u Mika vo Frydlante. Bol to super čas. V sobotu sme išli na Lysu horu ešte spolu s dvoma českými chalanmi, ktorých Mike učí na gymku angličtinu. Trvalo nám asi dve hodiny, kým sme sa dostali na vrchol. Dosť veľký stupák to bol a sem - tam sa aj na snehu šmýkalo, ale dolu sa išlo super - to sme stihli asi za hodinu. Bola to sranda, zápasili sme v snehu, šmýkali na snehu, ... hrali Settlers, Acquire. Išla cez víkend aj NHL All - Star Game, veľmi sme to chceli vidieť, ale boli sme unavení, postupne sme zaspávali a nakoniec sme prespali asi polku zápasu (ja som prespal 4 góly).
Igor má tento týždeň narodeniny, tak sme to oslávili - mali sme tortu a hrali sme bowling. Bola sranda, keď sme prišli do bowling centra a Mike začal tykať čašníčke :) Na začiatku na neho trochu čudne pozerala, ale potom si zvykla a už jej to ani nebolo zvláštne.
Bolo fajn stráviť čas s priateľmi...

sobota 5. januára 2008

Winter Camp 07


Som veľmi rád , že som sa toho roku dostal na tábor s mojimi prešovskými priateľmi. Bol to naozaj super čas, ktorý som mohol stráviť s nimi a spoznať mnohých ľudí trochu viac. Bol to pre mňa veľmi povzbudzujúci čas po všetkých stránkach. Boli sme tam super spoločenstvo, ja som síce dosť ľudí až tak veľmi nepoznal, ale bol to Ježiš, ktorý nás spájal a preto to vôbec nevadilo.
Boli to 5 dní, čo som mohol stráviť čítaním a rozmýšľaním nad Božím Slovom. Veľmi ma to povzbudilo k tomu, aby som si každé ráno našiel čas na Bibliu a modlitbu. Lebo pred campom aj teraz sa musím učiť na skúšky a robiť všelijaké veci, ale čo som si tak uvedomil na tomto tábore je, že Boha si čas treba nájsť za každých okolností a maximálne sa to oplatí.
A Silvester bol najlepší, aký som za celý môj život zažil. Zabudli sme na čas a v tichu nám Peťo M. dal otázku - Čo pre teba znamená Ježiš a potom sme ho všetci chválili za to aký je.
Veľmi som vďačný Bohu za to, že tam ukazoval Jeho lásku, Jeho prítomnosť a požehnával celý ten čas.
A keď som teraz už späť doma v normálnom svete a musím sa učiť na skúšky a už to síce nie je také super ako na campe, ale to nevadí, lebo viem, že s Bohom môžem mať takýto čas vždy a všade.